Kotleciki z batatów i kaszy

Składniki :

 

Sos z awokado:

1 awokado

1 łyżka musztardy

sok z 1 limonki

1 łyżeczka miodu

100 ml oleju z pestek winogron

sól, pieprz

Kotleciki :

2 bataty

200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej

1 jajko

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżka kuminu

sól

pieprz czarny, kruszony

2 czerwone cebule

1 papryczka chili

1 ząbek czosnku

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

4 łyżki sezamu

Przygotowanie sosu z awokado

Miąższ awokado, musztardę, sok i miód miksujemy na gładką masę, powoli dolewając olej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kotleciki z batatów

Nieobrane bataty układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C około 35 minut, aż skórka popęka i będzie lekko czarna. po wystudzeniu obieramy je, a następnie miksujemy. Dodajemy kaszę, jajko, mąkę. Doprawiamy kuminem, solą , pieprzem. Mieszamy z posiekanymi cebulą, papryczką chili, czosnkiem i natką pietruszki. Masę mieszamy. Formujemy małe kotlety o średnicy około 6 cm i grubości około 1,5 cm. Obtaczamy w sezamie. Kotleciki przysmażamy na patelni z obu stron, a nastepnie pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180C.

Kotleciki podajemy z sosem z awokado i cząstkami limonki.

Przepis pochodzi z książki “Jeść zdrowiej.”, autorstwa Pani Darii Ładochy we współpracy z dietetyk Hanną Stolińską -Fiedorowicz i z gościnnym udziałem Karola Okrasy. Przepis Karola Okrasy.

Książka została wydana przez Lidl Polska w 2018r.