“Cytrynowe spaghetti z cukinii a la Nin”

Wciąż gorąco.  Na obiad można więc przygotować coś lżejszego z orzeźwiającą cytrynową nutką.

Przepis pochodzi z książki Pani Sophie Manolas : ” Super Food czyli jak leczyć się jedzeniem.” wydanej w Warszawie w 2017 roku nakładem Grupy Wydawniczej Foksal sp. z o.o.

Porcja dla dwóch osób

Składniki:

  • 2 duże cukinie,
  • sok z jednej cytryny,
  • sól morska i pieprz do smaku,
  • dwie papryczki chili, pokrojone na cienkie plasterki ( jeśli nie lubimy pikantnych potraw należy wyjąć z niej pestki),
  • trzy ząbki czosnku,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 100 g parmezanu lub 50 g  płatków drożdżowych,
  • 100 g liści rukoli

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy spaghetti z cukinii używając do tego celu temperówki do warzyw. Jeśli jej nie mamy można pokroić cukinie za pomocą obieraczki do warzyw na długie, cienkie paski, które przypominają makaron. W małej misce należy wymieszać sok z cytryny, sól, pieprz, chilli, wyciśnięty czosnek, i połowę oliwy z oliwek.

W garnku z odrobiną oliwy podgrzewamy cukiniowe spaghetti ( wystarczy jedna łyżka oliwy). Spaghetti ma być ciepłe ale nie rozpadające się. Zdejmujemy garnek z ognia, polewamy sosem i mieszamy. Musimy upewnić się, że wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Dodajemy parmezan. Mieszamy. Wrzucamy rukolę i ponownie mieszamy. Podajemy na ciepło.

Z doświadczenia wiem, że nawet “mięsożercy ” zajadają się tym daniem i proszą o dokładki : )

Smacznego 🙂